Adana’da İsim Değişikliği Avukatına Mı İhtiyacınız Var?

Adana’da pek çok vatandaşımız ismini nasıl değiştireceğini, avukata ihtiyacı olup olmadığını, isim değiştirme sürecinin masraflarını merak ediyor. İşte tüm bu sorularınızın ayrıntılı cevabını Adana avukatlarından Saim İncekaş sizin için cevapladı:

Merhaba, ben Avukat Saim İncekaş. Adana İncekaş Hukuk Bürosu’nun kurucu avukatıyım. 

Bu videoda İsim ve soy isim değişikliği nasıl yapılır, dava açmadan isim değişikliği yapabilir miyim, bu mümkün değilse dava açarak ismimi nasıl değiştirebilirim? Prosedürü nasıldır? gibi en çok merak edilen sorulara cevap vereceğim.

Dava açmadan isim değişikliği yapabilir miyim?

İlk olarak 2023 yılı itibariyle en büyük kafa karışıklığı yaratan sorulardan birisini cevaplamak istiyorum. Dava açmadan isim değişikliği mümkün mü, e-devlet üzerinden isim değişikliği başvurusu yapabilir miyim? 2023 yılı Mart itibariyle bu sorunun cevabı olumsuzdur. Yakın bir zamana kadar e-devlet üzerinden başvuru ile isminde imla hatası olanlar, gülünç ve alay konusu ismi olanlar isimlerini dava açmadan değiştirebiliyordu. Bu uygulama kanuna geçici olarak eklenen bir madde ile getirilmişti. Ancak günümüzde bu uygulama geçerli değildir. Geçici olarak eklenen madde 2022 yılının Aralık ayında sona ermiştir. Dolayısıyla kanuna tekrardan yeni bir geçici madde eklenmedikçe dava açmaksızın adınızı veya soyadınızı değiştirme şansınız şu an için bulunmamaktadır.

Peki, o halde isim değişikliği nasıl yapılır ve süreç nasıl ilerler?

İsim ve soy isim kişiyi sosyal hayatında tanımlayan en önemli unsurlardan birisidir. Fakat dünyaya geldiğimizde adımızı ve soyadımızı seçme şansımız bulunmamaktadır. Peki, sonraki süreçte diyelim ki adımızı veya soyadımızı değiştirmek istedik. Bunu istediğimiz şekilde yapabilir miyiz? Bu nasıl bir prosedüre tabidir, şartları nelerdir?

Diyelim ki ismini beğenmiyorsun veya nüfus kayıtlarındaki ismini kullanmıyorsun, başka bir isim kullanıyorsun, ne yapman lazım? Bu durumda haklı bir gerekçeniz varsa, haklı sebepleriniz varsa Mahkemeye başvurarak mahkemeden isminizin değiştirilmesini talep edebilirsiniz. Haklı sebep kavramı oldukça geniş şekilde yorumlanmıştır

Başlıca haklı sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz:

1) Gülünç ve alay konusu haline gelmiş isimler,

2) Yazım ve imla hataları,

3) Ahlaka aykırı isimler,

4) Çevrede başka bir isimle tanınmak.

En çok karşılaştığımız haklı sebepler ve örneklerden bazılarını anlatacağım. En çok karşılaştığımız sebeplerden birisi ismin ve soyismin gülünç, alay konusu veya ahlaka aykırı bir anlam taşıyor olmasıdır. Bu tip durumlarda mahkemeye isim ve soyisim değişikliği için başvurabilirsiniz.

Tabii bu saydığım haklı sebeplerin değerlendirmesini mahkeme yapacak, iddialarınızın yeterli olup olmadığına mahkeme karar verecektir. Bu nedenle bir avukattan profesyonel hizmet almak size zaman ve kesin sonuç garantisi sağlayacaktır.

Benim en çok karşılaştığım ve mahkemelerin de haklı Sebep olarak gördüğü bir diğer örnek, çocuklara eski ve güncel olmayan isimlerin verilmesidir. Yaşadığımız coğrafyada çocuklara anneannesinin, babaannesinin veya dedesinin isminin verildiğine sıkça rastlamaktayız. Bu oldukça da yaygın bir uygulama.

Bu konuda vekil olarak sonuçlandırdığım işlerden bir örnek vereceğim. Bir müvekkilime, aile büyüklerinin de baskısı ile dedesinin ismi olan Tayyip ismi verilmiş. Fakat müvekkilim hiçbir zaman bu ismi kullanmamış, etrafındakiler, sosyal yaşantısındaki herkes müvekkilime Emre diye sesleniyormuş, hep Emre ismini kullanmış. İşte bu durumda usulüne uygun bir dava ikame ederek müvekkilimin eski ismi Tayyip’in kaldırılarak yeni ismi Emre’nin nüfus kayıtlarına işlenmesini sağladık.

Çünkü önceki isim sadece Nüfusta yani kağıt üstünde kayıtlı bir isim, hiçbir zaman kullanılmamış. Ama müvekkilimin diğer ismi yani Emre ismi aktif olarak kullanılmış bir isim. Yüksek Mahkeme kararları uyarınca bu durum tek başına haklı sebep sayılıyor. Tabii önemli olan yeterli bir dava dilekçesi ve somut deliller ile mahkemeyi ikna etmektir.

İkinci olarak, Davayı nasıl açabilirim, mahkemeye neyi ispatlamam lazım, nasıl ispatlayacağım? sorusunu ele alalım.

Bu davalar kişinin oturduğu yerleşim yerindeki Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılmaktadır. Nüfus Müdürlüğü davalı sıfatıyla bu davalara katılıyor. Bu sizi korkutmasın. Nüfus Müdürlüğünün davayı takip etme yükümlülüğü var. Bu davalarda ispat, ağırlıklı olarak tanıklar aracılığıyla yapılır. Tanık bu davalarda en çok başvurulan delil türüdür. Ailenizden birisi de bu davada tanık olarak ifade verebilir. Burada zaten önemli olan tanığın sizin sosyal çevrenizden olmasıdır ve sizin dava dilekçenizdeki iddialarınızı desteklemesidir. Yani 2 tane tanığın mahkemeye gelip “evet biz bu kişiyi çevremizde bu isimle tanıyoruz demeleri” bu davalarda çok önemlidir.

Peki, Davalar ne kadar sürede sonuçlanır?

Bu davalar genelde ilk celsede sonuçlanmaktadır. Bazen 2 celse sürmektedir. Yani ortalama 1-2 celsede bitiyor diyebilirim. 1-2 celselik bir mahkeme süreci de 3-4 aya karşılık geliyor. Kısaca davanın sonuçlanmasının uzun sürdüğü söylenemez. Tabii verilen karara Nüfus Müdürlüğü’nün itiraz ederek, üst mahkemeye taşıma hakkı vardır. Ama bu duruma uygulamada neredeyse hiç rastlamıyoruz. Genelde bu kararlar üst mahkemeye taşınmaz. Karara itiraz olmazsa karar kesinleşir, ardından mahkemece yerel bir gazetede ilan yaptırılır ve nüfus müdürlüğüne bildirilir. Bu bildirinin ardından da artık yeni isminizin yer aldığı yeni kimliğinizi alabilirsiniz.

Üçüncü olarak anne ve babalardan sıkça bize yöneltilen bir soruyu cevaplayalım; 18 yaşından küçükler bu davayı kendi başlarına açabilir mi?

Yaşı küçük olan kişiler Medeni Kanun uyarınca kendileri dava açamazlar. Ancak velileri vasıtasıyla bu davayı açabilirler. Bu bütün davalar için geçerlidir. Yani 18 yaşından küçükler ancak velileri vasıtasıyla dava açabilirler. Dava avukat aracılığıyla açılacaksa yine velileri küçük adına avukata vekalet verme yetkisine sahiptir.

Sıkça sorulan bir diğer soruya geçelim. Dinimi değiştirdim, İsmimi de değiştirmek istiyorum, bu bir haklı sebep mi, ismimi değiştirmem mümkün mü?

Bu sorunun cevabı evet. Tabii mahkemeye öne sürdüğünüz bu olguyu ispatlamanız, güzel bir şekilde anlatmanız gerekir. Aynı soru vatandaşlık için de geçerli, vatandaşlığımı değiştirdim, ismimi de değiştirebilir miyim? Evet. Yine benzer bir soru, cinsiyetimi değiştirdim, İsmimi değiştirebilir miyim? Evet bu da mümkün. Ancak haklı gerekçeleri mahkemeye güzel bir şekilde anlatarak ikna etmek gerekiyor.

Peki farklı bir durumu izah etmek amacıyla ben size bir soru soracağım. İsmimi beğenmiyorum, istediğim yeni bir ismi alabilir miyim?

Benim ismim artık bundan sonra şu olsun diyerek temelsiz bir dava açarsanız bu dava reddedilir. Davanızı açarken bir temeli, gerekçesi olmalıdır. Peki böyle bir gerekçeyi nasıl yaratabilirim? Bunun bir yolu var mı? Evet var. Örneğin bu tarz bir davayı kazanmak için beğendiğiniz bir ismi kullanmaya başlarsınız, etrafınızdaki kişiler de sizi bu isimle bilmeye başlarlar, yani sosyal çevrenizde bu isimle tanınırsınız. İşte böyle bir somut durumda dava açabilirsiniz. Ben bu ismi kullanıyorum, ismimin bu olmasını istiyorum. Sosyal çevremdeki insanlar da beni bu isimle tanıdılar dersiniz ve sosyal çevrenizdeki insanları da davada tanık olarak dinletirseniz mahkeme talebinize olumlu bakacaktır.

Bir sonraki başlığımıza geçelim. İsim değiştirme davası açarken avukat tutmak zorunda mıyım?

Dava açarken avukat tutma zorunluluğunuz yok. Herhangi bir davayı kendin açıp yürütebilirsin. Ancak tabii ki avukatla süreci ilerletmek çok daha mantıklı olacaktır, işlemler daha sağlıklı ve hızlı ilerler. Yani maddi gücün yerindeyse bir avukat tutmanı, en azından bir avukattan profesyonel danışma veya dilekçe hizmeti almanı öneririm.

Avukat aracılığıyla isim değiştirilmesi davası açılabilmesi için vekaletnamede özel yetki bulunması gerekecektir. Yani isim değiştirme davası için avukata verilecek vekaletname dikkatli bir şekilde düzenlenmelidir.

Yeri gelmişken, İsim Değiştirme Davası Ücreti Ne Kadardır? sorusunu da samimi bir şekilde yanıtlamam gerektiğini düşünüyorum.

2023 yılı için isim değiştirme davası açılırken mahkemeye gider avansı ve harç olarak toplamda 1000 TL ödenmek zorundadır. Bu 1000 TL’lik mahkeme masrafı ister avukatla ister avukatsız olarak dava açın, ödenmek zorunda olan bir tutardır. Avukatlık ücretleri ise değişkenlik göstermekle birlikte asgari 7.000 TL’den başlamaktadır.

Son olarak sıkça sorulan başka bir soru üzerinde duracağım. İkinci bir isim ekletebilir miyim?

Bir örnek üzerinden gideyim. Kişinin adı Zeynep İrem ama nüfusta sadece Zeynep diye yazılmış ancak sosyal hayatında herkes onu Zeynep İrem olarak biliyor. Dolayısıyla artık bu kişi dava açıp bana sosyal çevremde herkes Zeynep İrem olarak hitap ediyor, herkes beni bu şekilde biliyor, ismimin de artık nüfusa bu şekilde tescil edilmesini istiyorum diye dava açarsa ve bunu da yukarıda anlattığım delillerle ispatlarsa, mahkeme duruma olumlu bakacaktır ve ismin eklenmesine karar verecektir.

Bu videoda saydığım isim değiştirme sebepleri sadece en çok karşılaştığım olaylara dair Birtakım örneklerdir. Yoksa bu konuyu hiçbir şekilde sınırlandıramayız. Yüzlerce farklı haklı sebep örneği verilebilir. Yeter ki hukuken uygun bir temele oturtulsun.

Sonuç olarak

Bu yazıda Avukat Saim İncekaş’ın engin deneyimleri sayesinde isim değiştirmek veya ekletmek isteyenler için güncel ve değerli bilgilerden kısaca bahsetmiş olduk. Kendisinin çalışmalarını yakından takip etmek için av-saimincekas.com web sitesini veya diğer sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.

Hakkında adanadaavukat

Adanadaavukat.com yerel bir rehber sitesidir. Sadece Adana Baro'suna kayıtlı ve onaylı avukatlar bilgilerini yayınlayabilir.

Şu avukatları da inceleyin:

Adana’daki Mahallelere Göre Avukatlar

Adana Avukatlar ve Hukuk Firmaları arayışında mahallelere göre filtrelendirilmiş liste: Adana mahalle şablonları‎Aladağ’ın mahalleleri‎Ceyhan’ın mahalleleri‎Çukurova’nın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir